Veelgestelde vragen
Bij autodelen maken meerdere gebruikers gebruik van dezelfde auto, terwijl de kosten en verantwoordelijkheden worden gedeeld met andere gebruikers. Er zijn verschillende vormen van autodelen. Lees hier meer over de verschillende vormen van autodelen. Of bekijk hier de explainervideo’s .
Om een deelauto te gebruiken, moet je over het algemeen minimaal 18 jaar oud zijn en in het bezit zijn van een geldig rijbewijs. Soms gelden er ook andere eisen voor het huren van bepaalde auto's. Zo kan de leeftijdsgrens voor het huren van een grote of luxe auto hoger zijn, of er kan een aantal schadevrije jaren vereist zijn. Het is belangrijk om per deelauto aanbieder de specifieke vereisten te controleren.
Bekijk hier waar je een deelauto kan vinden. Of Bekijk hier overzicht van aanbieders.
Of er deelauto’s in jouw stad of gebied beschikbaar zijn, hangt af of daar deelnemende aanbieders zijn. Kijk in het overzicht van alle gemeenten om te zien of deelauto’s bij jou in de buurt beschikbaar zijn. Of lees hier waarom Harmen uit Amsterdam altijd een deelauto kan huren.
Deelauto's zijn meestal goed verzekerd en bieden dekking voor schade aan derden en aan de auto zelf. Maar er is vaak een eigen risico waarmee je rekening moet houden. Lees daarom van tevoren de voorwaarden van de verzekering goed door. Hier vind je informatie over wie de verantwoordelijkheid draagt bij ongevallen en schade.
Ja, maar dit lidmaatschap is vaak ook kosteloos mogelijk. Vaak kun je via een mobiele app een account aanmaken, waarmee je toegang krijgt tot het platform en een auto kunt reserveren. Er zijn verschillende lidmaatschapsvormen, zoals alleen betalen per gemaakte rit, een maandelijkse bijdrage, of een abonnement waarbij je korting krijgt op elke rit. Dit hangt af van de deelauto-aanbieder, van welke vorm van autodelen je kiest (incidentele ritten bij MyWheels of Greenwheels of juist een deelauto met buren), en hoe vaak je de deelauto wilt gebruiken.
Ja, bij veel aanbieders van deelauto’s kun je voor langere tijd een deelauto reserveren. Dit kan handig zijn als je bijvoorbeeld een weekeindje weg wilt of de auto wilt lenen voor een vakantie. De mogelijkheden en voorwaarden hiervoor verschillen per aanbieder. Kijk daarom voor specifieke informatie per aanbieder wat deze te bieden heeft. Bekijk hier het overzicht van alle aanbieders.
Op deze pagina lees je hoe anderen auto’s delen. Ook vertellen zij hoe het bevalt.
Heb je nog nooit een deelauto gehuurd? In deze video’s leggen we je uit hoe je je ‘autodeelrijbewijs’ kunt halen.
In de meeste deelauto’s past een autostoeltje. Lees hier de ervaring van Tom en Nikki uit Wassenaar. Of kijk bij de aanbieders voor meer informatie.
Op deze pagina vind je een overzicht van deelnemende gemeenten, of bekijk deze kaart met de deelnemende gemeenten en aanbieders.