Wil je weten welke vormen er van autodelen zijn? Dat leggen we je hieronder uit:
Community based autodelen is een vorm van autodelen waarbij een vaste groep gebruikers één of meerdere deelauto’s met elkaar deelt . Dat gebeurt in een besloten groep. Deze vaste groep gebruikers woont vaak bij elkaar in de straat of in de buurt. Omdat de groep besloten is, is er meer sociale controle over het gebruik en beheer van de auto. In deze vorm maak je als gebruiker van de deelauto zelf afspraken over het gebruik en beheer van de deelauto. Soms moet je de auto na gebruik op een vaste parkeerplaats terugzetten. Voorbeelden van deze manier van autodelen zijn OnzeAuto en DEEL.
Shelly uit Den Haag vindt autodelen in een besloten groep erg fijn. ‘Je kan alles aan iemand vragen. Dat schept gelijk een band.’ Lees haar ervaringsverhaal op de website.
Bij Free-floating autodelen is er geen vaste parkeerplaats. Je hoeft de auto dus niet terug te zetten op de plek waar je bent ingestapt. Parkeer de auto na het delen op parkeerplaats binnen het gebied waarin de aanbieder werkt. Werkt een aanbieder alleen in Amsterdam? Parkeer de deelauto dan aan het einde van de rit ook in Amsterdam. Een voorbeeld van free-floating autodelen is SHARE NOW.
Op de website van SHARENOW staat dat je je deelauto kunt parkeren in afleverzones buiten Amsterdam, maar daarvoor geldt wel een aflevertoeslag.
Peer-to-peer (P2P) autodelen is een vorm van autodelen waarbij particuliere autobezitters hun voertuig beschikbaar stellen aan andere particulieren voor tijdelijk gebruik, meestal tegen een vergoeding. Dit gebeurt vaak via een online platform zoals SnappCar of , dat het delen faciliteert door middel van reserverings-, sleuteloverdracht- en verzekeringsdiensten. P2P autodelen kent zowel formele als informele varianten:
-
Formeel P2P-delen verloopt via platforms als SnappCar, of vereniging gedeeld autogebruik waar auto's boekbaar zijn via een app en vaak keyless toegankelijk zijn.
-
Informeel autodelen vindt plaats zonder tussenkomst van een platform, bijvoorbeeld wanneer buren of familieleden onderling afspraken maken over het delen van een auto, al dan niet met een (kostendekkende) vergoeding.
Bij Station-based autodelen staan de auto's op vaste locaties, bijvoorbeeld op een openbare parkeerplaats of een speciale locatie voor deelauto’s. Daar kun je de deelauto 24/7 ophalen en terugbrengen. De deelauto’s staan op een openbare parkeerplaats of op speciale locaties voor deelauto’s. Greenwheels en MyWheels zijn voorbeelden van station-based autodelen. Het reserveren van een deelauto gaat heel gemakkelijk via een app of via de website.
Nienke uit Zeist legt uit hoe het werkt: ‘Via een app log je in, en dan kun je elke auto van de aanbieder reserveren die je wilt.’ Lees haar ervaringsverhaal op de website.
Huren via een app
Je kunt ook snel en gemakkelijk bij verschillende aanbieders een deelauto huren via een app op je mobiele telefoon. Dat kan bijvoorbeeld bij Greenwheels, MyWheels of Snappcar. In deze ervaringsvideo leggen we je uit hoe dat werkt.
APP INSTALLEREN (Rustige muziek onder de hele video.) (Een jonge man staat in een lege studio.) JONGE MAN: Wil jij wel eens een deelauto gebruiken, maar weet je niet waar te beginnen? (Een witte auto rijdt weg in een woonstraat.) JONGE MAN: Goed nieuws: Ik ga het je stap voor stap uitleggen. (De man in de studio toetst iets in op zijn mobiele telefoon.) JONGE MAN: Je begint met het kiezen van een aanbieder. (Logo’s van verschillende aanbieders verschijnen in beeld.) JONGE MAN: Je hebt een aantal grote landelijke aanbieders en er zijn een aantal lokale buurtinitiatieven. Om gebruik te maken van de deelauto, download je de app van de aanbieder. (De man in de studio toetst weer iets in op zijn mobiele telefoon en verschillende velden verschijnen in beeld.) JONGE MAN: Vervolgens vul je wat persoonsgegevens in, je uploadt je rijbewijs en je bent klaar om te vertrekken. In de volgende video laat ik je zien hoe je een auto reserveert. (De jonge man verdwijnt uit beeld en op een wit scherm verschijnen weer de logo’s van de aanbieders.) (Einde achtergrondmuziek.) (Het laatste beeld bevat het logo Rijksoverheid met daaronder de tekst: Start met delen punt N L. Zet ook de knop om.)