Wat zijn de voordelen van autodelen?

Het delen van een auto heeft veel voordelen, zowel voor jezelf als voor het milieu. Hieronder staan alle voordelen op een rij.

Voordeliger

Door het gebruik van een deelauto kan je geld besparen. Waarom zou je betalen voor een eigen auto als je die niet vaak genoeg gebruikt? Wist je dat een auto gemiddeld 96 procent van de tijd ergens geparkeerd stilstaat? En toch betaal  je dan maandelijkse kosten, zoals verzekeringskosten, afschrijving, onderhoudskosten en een parkeervergunning. Met een deelauto betaal je alleen voor een auto wanneer je die écht nodig hebt.

Hanne-Maria uit Heerlen vindt dit erg fijn: ‘Je betaalt voor het gebruik van de deelauto vaste bedragen, en verder heb je geen zorgen.’ Lees haar ervaringsverhaal op de website: https://www.startmetdelen.nl/nieuws/ervaringsverhalen/2023/11/deelauto-past-perfect-in-mix-van-hanne-maria-en-egon

Gemak en flexibiliteit

Geniet van het gemak en de flexibiliteit van een deelauto. Reserveer een auto wanneer je die nodig hebt. Je kunt uit heel veel verschillende auto’s kiezen: van stadsauto’s tot gezinsauto’s. Er is er dus altijd een auto die bij jou past.

Duurzamer

Een deelauto is vaak zuiniger dan andere auto’s. Veel deelauto’s zijn elektrisch. Daardoor stoot de auto minder CO2 uit en dat is dus goed voor het klimaat. Minder uitstoot helpt ook de luchtkwaliteit te verbeteren.

Deelauto’s zijn winst voor het klimaat, weet Harmen uit Amsterdam: ‘Een deelauto gebruiken betekent namelijk minder auto’s op de weg.’ Lees zijn ervaringsverhaal op de website: https://www.startmetdelen.nl/nieuws/ervaringsverhalen/2023/2024/harmen-gebruikt-al-meer-dan-10-jaar-deelautos-het-geeft-mij-zorgeloosheid

Minder parkeerproblemen

Deelauto’s helpen de parkeerdruk te beperken, vooral in drukke stedelijke gebieden. En omdat door autodelen minder mensen een eigen auto hebben, zijn er minder auto’s en dus minder parkeerplaatsen nodig. Deze ruimte kan een gemeente dan voor extra groen, recreatie, fietsparkeerplekken of woningbouw gebruiken. 

een file van modelautootjes geplaatst op een brugleuning

Autodelen is slim, voordelig en duurzaam. Ervaar de voordelen van een deelauto en stap vandaag nog in een nieuwe manier van reizen en leven.

Ontdek de milieuvoordelen van een deelauto

Samen hebben we een missie: Nederland klimaatneutraal in 2050. Klimaatneutraal betekent dat we als land geen negatief effect meer hebben op het klimaat. En dat we de opwarming van de aarde tegengaan. Zodat we er veilig kunnen wonen, leven en werken. 2050 klinkt nog ver weg. Toch moeten we nu al in actie komen. Dat kan al met kleine stappen. Bijvoorbeeld door vaker de fiets te pakken, of een deelauto te gebruiken.

Mobiliteitsgedrag is een belangrijke sleutel om de uitstoot van CO2 te verminderen. Dus naast technologische ontwikkelingen als bijvoorbeeld elektrisch rijden of nieuwe vormen van brandstof. Het zijn uiteindelijk de keuzes van de gebruikers die de hoeveelheid uitstoot van CO2 bepalen. Door bijvoorbeeld minder of helemaal niet te reizen of een deelauto te gebruiken, verduurzamen we ons reisgedrag en verminderen we de CO2-uitstoot. Daarnaast draagt autodelen ook aan een betere luchtkwaliteit, vermindert het de uitstoot van stikstof en zorgt het voor minder grondstoffenverbruik.

Zet ook de knop om

We werken allemaal hard om minder CO2 uit te stoten. De overheid, bedrijven en organisaties, én mensen thuis. Maar we moeten nóg grotere stappen zetten. Voor nu en straks. Voor onszelf en voor het klimaat. Autodelen draagt bij aan het verminderen van CO2-uitstoot. Samen zetten we de knop om. Wil jij weten wat je nog meer kan doen op het gebied van het milieu? Kijk dan eens op https://zetookdeknopom.nl/.