Kosten

Wat kost autodelen?

Kies je voor een deelauto, dan betaal je alleen als je die auto gebruikt. Je hebt geen vaste lasten, zoals een autoverzekering en wegenbelasting. Ook onverwachte kosten, zoals reparaties zijn verleden tijd. Overweeg je om een auto te kopen? Dan kan een deelauto je een dure aanschaf besparen.

Het bezit en gebruik van een auto brengt verschillende kosten met zich mee, zoals aanschafkosten, motorrijtuigenbelasting, verzekering, apk, onderhoud, brandstof, parkeer/vergunnings-kosten en afschrijving. Deze kosten worden lang niet altijd in verband gebracht met het bezit of gebruik van een auto. Voor een eerlijke vergelijking tussen de kosten van deelauto’s en een privéauto is het dus belangrijk om dit allemaal mee te nemen.

De totale gebruikerskosten van een deelauto zijn vaak lager dan het bezitten van een vergelijkbare eigen auto. Dat komt omdat je alle kosten over alle gebruikers verdeelt. Dit geldt echter wel voor mensen die minder dan 10.000 kilometer per jaar rijden. Rij je meer dan 10.000 kilometer, dan is een deelauto vaak duurder. Het is dus altijd goed om voor je persoonlijke situatie de kosten op een rij te zetten.  

Harmen uit Amsterdam raadt aan om de jaarlijkse kosten met elkaar te vergelijken. Zowel van het hebben van een eigen auto, als het gebruiken van een deelauto. Harmen: ‘Je maakt een som: wat ben ik op jaarbasis kwijt aan een deelauto, en wat betaal ik jaarlijks aan het hebben van een eigen auto?’ Lees zijn ervaringsverhaal op de website: https://www.startmetdelen.nl/nieuws/ervaringsverhalen/2023/2024/harmen-gebruikt-al-meer-dan-10-jaar-deelautos-het-geeft-mij-zorgeloosheid

Benieuwd of een deelauto ook voor jou financieel interessant is? Bekijk het overzicht van autokosten op de site van het NIBUD of gebruik de ANWB-rekentool en bereken je kosten!

Twee modelautootjes geënsceneerd op de dak van een auto. Een takelwagentje sleept een ander autootje

Wie is verantwoordelijk bij ongevallen en schade?

Als je een deelauto wilt gebruiken en je opent de auto met de app, krijg je vaak eerst het verzoek om goed te checken of alle schade in de app staat. Controleer daarom voor je gaat rijden de auto op zichtbare schades. Zo voorkom je eventuele discussies achteraf over de oorzaak van de schade tijdens jouw rit.

Bekende schades zijn al aangegeven voor je gaat rijden. Zie je nog andere schade die niet is vermeld? Meld dit dan eenvoudig met een foto via de app. Controleer na je rit de auto nog een keer op eventuele nieuwe schades.

Verzekering bij deelauto’s

Als je schade veroorzaakt, kan de verzekering van de deelauto-aanbieder de kosten dekken. Maar let op: vaak is er wel een eigen risico dat je zelf moet betalen. Het eigen risico is het bedrag dat je zelf moet betalen voordat de verzekering uitkeert. Heb je bijvoorbeeld een eigen risico van € 250,00 en wordt er € 1.000,00 aan schade aan de auto veroorzaakt? Dan moet je € 250,00 zelf betalen. De verzekering betaalt de resterende € 750,00.

Als de tegenpartij aansprakelijk is voor de schade, geldt er vaak geen eigen risico. De verzekering van de tegenpartij betaalt dan de volledige schade.

Het is goed om te weten dat de verantwoordelijkheid bij een deelauto kan verschillen per aanbieder, regio en de specifieke afspraken die je maakt. Neem daarom de tijd om de voorwaarden goed door te lezen. Zo ben je goed op de hoogte van hoe het zit met de verantwoordelijkheid en kun je zorgeloos genieten van een deelauto!

Tips om schade bij een deelauto te voorkomen

  • Controleer de auto voordat je ermee gaat rijden.
  • Rij voorzichtig en volg de verkeersregels.
  • Parkeer de auto op een veilige plek.