Hoe werkt autodelen?

Er zijn verschillende manieren om een deelauto te gebruiken. Je kan er bijvoorbeeld voor kiezen om samen met familie, vrienden of buren een auto te kopen en te delen. Daarnaast kan je met de buurt of de straat ervoor kiezen om een eigen buurtcoöperatie op te zetten waarin je één of meerdere auto’s met elkaar deelt. Of je huurt snel en gemakkelijk een deelauto via een app op je mobiele telefoon bij één van de verschillende deelauto aanbieders. Zo kan je een deelauto huren bij één van de aanbieders van een deelauto, zoals GreenwheelsMyWheels of Snappcar. Maar je kan ook betaald autodelen met je buren. Wil je weten welke vormen er van autodelen zijn? Dat leggen we je hieronder uit:

  • Station-based autodelen:

Bij deze vorm van autodelen staan de auto's op vaste locaties. Daar kunnen de gebruikers van de deelauto de auto 24/7 ophalen en terugbrengen. De deelauto’s staan bijvoorbeeld op een openbare parkeerplaats of op speciale locaties voor deelauto’s. Greenwheels en MyWheels zijn voorbeelden van station-based autodelen. Het reserveren van een deelauto gaat heel gemakkelijk via een app of via de website.

Nienke uit Zeist legt uit hoe het werkt: ‘Via een app log je in, en dan kun je elke auto van de aanbieder reserveren die je wilt.’ Lees haar ervaringsverhaal op de website.

  • Free-floating autodelen:

Bij deze vorm van autodelen heeft een auto geen vaste parkeerplaats. Je hoeft de auto dus niet terug te zetten op de plek waar je bent ingestapt. Je kunt de auto aan het einde van de rit parkeren op elke straatparkeerplaats binnen het gebied waarin de aanbieder werkt. Als een aanbieder alleen in Amsterdam werkt, moet je de deelauto aan het eind van de rit dus in Amsterdam parkeren. Een voorbeeld van free-floating autodelen is SHARE NOW.

Je kunt ook autodelen met je buren. Dat noemen we ‘Community-based autodelen’. Voorbeelden hiervan zijn:

  • Peer-to-peer autodelen:

Dit is een vorm van autodelen waarbij particuliere eigenaren hun eigen auto’s verhuren aan andere gebruikers. Gebruikers kunnen via platforms zoals SnappCar een auto vinden en van particulieren in hun omgeving huren.

  • Community based autodelen:

Bij deze vorm van autodelen gaat het om een vaste groep gebruikers die één of meerdere deelauto’s met elkaar delen. Dat doen ze in een besloten groep.  Deze vaste groep gebruikers woont vaak bij elkaar in de straat of in de buurt. Omdat de groep besloten is, is er meer sociale controle over het gebruik en beheer van de auto. In deze vorm maak je als gebruiker van de deelauto zelf afspraken over het gebruik en beheer van de deelauto. Soms moet de auto na gebruik op een vaste parkeerplaats worden  teruggezet. Voorbeelden van deze manier van autodelen zijn OnzeAuto en DEEL.

Een fijn voordeel van het delen in een besloten groep is dat het toegankelijk is, vindt Shelley uit Den Haag. ‘Je kan alles aan iemand vragen. Dat schept gelijk een band.’ Lees haar ervaringsverhaal op de website.

Op de website van SHARENOW staat er dat het mogelijk is om te parkeren en je rit te beëindigen in afleverzones buiten Amsterdam, maar er geldt een aflevertoeslag.