Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat lanceert landelijke campagne autodelen

Woensdag 29 november ging de landelijke campagne ‘Delen maakt je wereld mooier’ van start. Dat gebeurde bij het Centraal Station in Den Haag. De campagne is een initiatief van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en brengt de voordelen van autodelen onder de aandacht. Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat Vivianne Heijnen en wethouder Energietransitie, Mobiliteit en Grondstoffen van de gemeente Den Haag Arjen Kapteijns gaven het startsein.

Tijdens de campagnelancering maakten voorbijgangers kennis met autodelen door bijvoorbeeld in gesprek te gaan met mensen die al een deelauto gebruiken. Ook testten bezoekers met een deelautoquiz hun kennis. Veel mensen zijn nog niet bekend met het concept van autodelen. Volgens onderzoek van I&O staat 2 procent van de respondenten binnen nu en vijf jaar open voor het gebruik van een deelauto. Daarnaast geven mensen aan dat ze ervoor openstaan als autodelen beschikbaar is in hun omgeving. Het aantal deelauto’s steeg in 2023 met 23 procent tot 7.920. Van deze deelauto’s is 48 procent elektrisch.

Bereikbaar en duurzaam

Staatssecretaris Heijnen over de campagne: ‘De bereikbaarheid van heel Nederland is een uitdaging. Met slimme oplossingen zoals deelauto’s zorgen we ervoor dat meer mensen een weg vinden naar een zakelijke afspraak, een familiebezoek of een dagje uit. Voor wie niet dagelijks een eigen auto nodig heeft, is een deelauto een prima oplossing, bijvoorbeeld als je grote spullen moet vervoeren. Het draagt bij aan de ambities van het kabinet om de CO2-uitstoot terug te dringen, zeker doordat een groeiend aandeel deelauto’s elektrisch is en deelauto’s zorgen voor meer ruimte op straat. Met deze campagne willen we mensen de voordelen van autodelen laten zien.’

Wethouder Kapteijns vult aan: ‘Den Haag is een groeiende stad, maar we willen dat het ook een leefbare stad blijft. Met de lancering van de campagne 'Delen maakt je wereld mooier' willen we het belang van deelmobiliteit onderstrepen en het gebruik ervan stimuleren. Het gebruik van deelmobiliteit scheelt niet alleen in de portemonnee, maar geeft de Haagse inwoner de vrijheid om gemakkelijk en flexibel te reizen. Daarnaast wordt de druk op ons wegennet verminderd, verbeteren we de luchtkwaliteit en creëren we meer ruimte voor groen.’

Delen maakt je wereld mooier

Deelauto’s bieden veel voordelen. Zo betaal je alleen als je een deelauto gebruikt en kies je per rit welke deelauto je nodig hebt. Met een deelauto maak je ook nog eens een duurzame keuze. Bovendien zijn er veel verschillende manieren om een auto te delen. Meer weten wat autodelen is? Kijk dan bij 'Wat is autodelen?'